Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2009

Η δική μου Κούνεβα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια φτωχογειτονιά κάπου στη δυτική Αττική.
Οι γονείς μου οι γνωστοί επαρχιώτες που έφτασαν στην πόλη αυτή για την επίτευξη του μικροαστικού τους ονείρου που η φυγή τους από την επαρχία τους είχε υποσχεθεί. Όταν άρχισα το σχολείο με φώναξε η μαμά μου να με ενημερώσει για το δικό της επάγγελμα. Μου είπε ότι όποιος με ρωτάει τι δουλειά κάνει εγώ θα πρέπει να απαντώ πως δουλεύει σε μια βιοτεχνία με πουκάμισα. Πράγματι ανακύκλωνα αυτά της τα λόγια για πολλά χρόνια.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός καθαρίστρια. Σε σπίτια, σε μαγαζιά, ανασφάλιστη, με αφεντικά με αυξημένη ανάγκη για δούλους. Με συνεχείς διαπραγματεύσεις των λιγοστών χρημάτων που της έδιναν, με συνεχείς παρακλήσεις για καταβολή δώρων και επιδομάτων αδείας που σπανίως λάμβανε.
Και όλα αυτά αντί για φωνή την γέμισαν ντροπή. Το στόμα της θωρακίστηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν την θυμάμαι ποτέ να παραπονιέται ούτε σε εμάς. Τους δικούς τους ανθρώπους. Πριν καν μεγαλώσω αποφάσισα να σπάσω εγώ αυτή τη σιωπή για λογαριασμό όλων μας. Εγώ δεν ντρεπόμουν. Εγώ δεν φοβόμουν να πω ότι η μητέρα μου είναι καθαρίστρια. Πριν καν μεγαλώσω της μίλησα. Και πριν καν μεγαλώσω μου μίλησε και εκείνη για την ντροπή της, για το φόβο της, για την συμπεριφορά της «καλής κοινωνίας» απέναντι στο προσωπικό της που το έχει ανάγκη κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Η σιωπή έσπασε σε όλη την οικογένεια σιγά σιγά.

Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια που δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια που όσες φορές ζήτησε κάτι που δικαιούται απολύθηκε.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός ανασφάλιστη καθαρίστρια που όσες φορές άρθρωσε λόγο για τα δικαιώματα της την εξύβρισαν.
Πραγματικό επάγγελμα μητρός «Κωνσταντίνα Κούνεβα».

«Το βιτριόλι έπεσε και στα μάτια της μάνας μου. Το βλέμμα της είναι πιο καθαρό. Το βιτριόλι έπεσε και στις φωνητικές χορδές της μάνας μου. Η φωνή της είναι πιο θαρραλέα. Το βιτριόλι έπεσε και στη ψυχή της μάνας μου. Και η ντροπή της σχεδόν εξαφανίστηκε.»
Έδωσε λεφτά για τη θεραπεία της Κωνσταντίνας, ήθελε να κατέβει στο δρόμο (και ας μην τα κατάφερε) και τόλμησε να ομολογήσει στο μεγαλοαστικό σόι του πατέρα μου το επάγγελμα της.

Μου είπε: «Στεναχωριέμαι για την Κωνσταντίνα. Τα βράδια τη σκέφτομαι.»
Της είπα: «Σ’ αγαπώ πιο πολύ σήμερα.»

Χ.

http://anarxikoiaigaleo.blogspot.com/2009/01/blog-post_30.html

Λαϊκό Γλέντι στο πάρκο Πατησίων & Κύπρου, Κυρ. 1-2, 12.00Λαϊκό Γλέντι και δεντροφύτευση στο πάρκο Κύπρου & Πατησίων. Πάρτε φαγητά, γλυκά, μουσικές και ποτά και ελάτε!

Επιτροπή Κατοίκων στο Πάρκο Πατησίων και Κύπρου

Πορεία-μεταφορά κορμού Κωνσταντινουπόλεως - Κύπρου, Κυρ. 1-2, 13.00

Στις 2 Ιουλίου 2008 κόπηκαν αυθαίρετα συστοιχίες δέντρων (μουριές, πεύκα, σοφόρες, κυπαρίσσια, σφενδάμια, μεγάλοι θάμνοι) στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, ενόψει οδικής ανάπλασης της περιοχής που θα εξυπηρετεί το νέο σταθμό του τρένου.
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε –περιφέροντας στους δρόμους της Αθήνας, σε μια μεγάλη λιτανεία– έναν από αυτούς τους δολοφονημένους κορμούς από την Κωνσταντινουπόλεως στο πάρκο των οδών Κύπρου και Πατησίων, στήνοντας ένα άτυπο μνημείο φυσικής καταστροφής.
Καλούμε όλους να πάρουν μέρος σε αυτή την περιφορά-πορεία που ενώνει τις γειτονιές.
Είμαστε πολίτες όλων των συνοικιών!


Κυριακή 1 Φεβρουαρίου
Διαδρομή: Κωνσταντινουπόλεως – Αγίου Μελετίου – Πατησίων – Κύπρου
Σημείο συνάντησης: Σταθμός Λαρίσης, 13:00


Κοινότητα Ανοικοδόμησης
http://www.reconstruction.gr/

Ποδηλατοπορεία, Κυρ. 1-2, 12.00http://www.podilates.gr/

Εκδήλωση για τους δημόσιους χώρους στον "Ελεύθερο Γαλαξία", Ν. Σμύρνη, Κυρ, 1-2, 18.00http://eleftherosgalaxias.blogspot.com/

Κάλεσμα για συζήτηση στο πολυτεχνείο, Κυρ. 1-2, 17.00http://agria-xara.blogspot.com/

Κάλεσμα για Λαϊκή Συνέλευση στο Περιστέρι, Κυρ. 1-2, 18.00

http://www.sdromouperisteriou.blogspot.com/

Κατάληψη της Εθνική Λυρικής Σκηνής
Φωτό Ν.Κ.

Συνέλευση σήμερα Σάββατο, στις 19.00
http://apeleftheromenilyriki.blogspot.com/