Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009

Κομάντος θα φρουρούν αστυνομικά τμήματα (!!!)

Σύμφωνα με σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., άνδρες των ΕΚΑΜ ως ελεύθεροι σκοπευτές θα προστατεύουν πιθανούς στόχους των τρομοκρατών

Του Γιάννη Σουλιώτη

Η ασφυκτική πίεση από τα πολλαπλά συμβάντα στο πεδίο της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας και η ευθεία απειλή της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» κατά της ζωής κάθε αστυνομικού, σήμαναν συναγερμό στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενδεικτικό του κλίματος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι ότι υπάρχουν στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σοβαρές σκέψεις για άμεση ενεργοποίηση των ανδρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (ΕΚΑΜ) για την αντιμετώπιση πιθανόν νέων ένοπλων επιθέσεων κατά αστυνομικών τμημάτων.
Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά ενστόλων σε Γουδί και Εξάρχεια, με αποκορύφωμα όσα εκτυλίχθηκαν ξημερώματα Τρίτης στο Α.Τ. Κορυδαλλού οδηγούν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην υιοθέτηση κάθε δυνατού τρόπου ώστε να προληφθούν νέες επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων και εφαρμογή δραστικότερων μεθόδων για τη σύλληψη των δραστών τυφλών ένοπλων χτυπημάτων.

Και διόπτρες νυκτός

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάζονται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο άνδρες των ΕΚΑΜ θα διατεθούν σε αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου, τα οποία θεωρείται πιθανόν το προσεχές διάστημα να βρεθούν στο στόχαστρο τρομοκρατικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος κ. Βασίλης Τσιατούρας, οι άνδρες-κομάντος της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας θα κληθούν να εκτελούν χρέη ελεύθερων σκοπευτών, έχοντας την εντολή να βάλλουν εναντίον ατόμων που επιχειρούν ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων. Σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, οι άνδρες των ΕΚΑΜ θα εξοπλιστούν με ειδικές διόπτρες νυκτός και θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία, ώστε να έχουν «ευρεία κατόπτευση» του χώρου ευθύνης τους.
Παράλληλα, άλλες πηγές σημειώνουν στην «Κ» ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών προσανατολίζονται να θέσουν εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών ασφαλείας περιμετρικά των αστυνομικών τμημάτων. Ενδεχόμενο που είχε εξεταστεί και στο παρελθόν, αλλά είχε ακυρώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απαγορεύοντας τη λειτουργία καμερών για λόγους πέραν της διαχείρισης κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή, υπό το βάρος των τελευταίων περιστατικών η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επανενεργοποίηση της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. με τη βρετανική Scotland Yard. Ηδη, μάλιστα, υπάρχει ειλημμένη απόφαση τις αμέσως επόμενες ημέρες να έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο Βρετανών εμπειρογνωμόνων με στόχο να καταθέσουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση και λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. στο σύνολό της.
Για την ενεργοποίηση, πάντως, ή όχι των δυνάμεων των ΕΚΑΜ δεν υπάρχει προς το παρόν ειλημμένη απόφαση, καθώς το σχέδιο παραμένει στο στάδιο της επεξεργασίας. Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός ότι οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. βλέπουν θετικά την πιθανή εφαρμογή του θορυβημένοι από τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες και το προφίλ των δραστών, όπως προκύπτει από το κείμενο προκήρυξης που φέρει την υπογραφή «Σέχτα Επαναστατών». Εκτιμούν, δηλαδή, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου ενόπλων επιθέσεων κατά αστυνομικών τμημάτων, όπως συνέβη την άνοιξη του 2007, οπότε εκδηλώνονταν συχνές εμπρηστικές επιθέσεις με μολότοφ κατά αστυνομικών τμημάτων.

Ασκήσεις επί χάρτου
Ηδη ανώτατοι αξιωματικοί πραγματοποιούν ασκήσεις επί χάρτου διερευνώντας ποια αστυνομικά τμήματα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να «στελεχωθούν» με άνδρες των ΕΚΑΜ. Πρόθεση, άλλωστε, είναι το υπό συζήτηση μέτρο να μην εφαρμοστεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου (ο αριθμός των ανδρών των ΕΚΑΜ δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο) αλλά σε εκείνα που θεωρείται πιθανό να βρεθούν στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων.
[…]

Πηγή: Η Καθημερινή, Κυρ. 8-2
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100056_08/02/2009_302694

Γιορτή στον Αγ. Παντελεήμονα, Κυρ. 8-2

Ανοιχτή συνέλευση για τη χρήση του Info-Cafe

Εξεγερμένα μπαλέτα στην Πατησίων