Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

Συνελεύσεις, εκδηλώσεις, κ.λπ., Τετ, 21-1

Η Αναρχική Πρωτοβουλία ξανάστησε το περίπτερο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Οι αναρχικοί δεν καίνε το σπίτι τους. Και το σπίτι μας είναι η εργατική τάξη, εκεί χτυπάει η καρδιά μας», ξεκαθάρισαν τα μέλη της «Αναρχικής Πρωτοβουλίας Αθηνών-Κορίνθου-Αχαΐας», που κατάφεραν να συγκεντρώσουν 12.800 ευρώ μέσα σε λίγες μέρες και να ξαναφτιάξουν το καμένο περίπτερο της 70χρονης Χαρίκλειας Ανανιάδου στη Θεσσαλονίκη.
Το περίπτερο, που βρίσκεται έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κάηκε ολοσχερώς στις 11 του περασμένου Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε αντεξουσιαστές και αστυνομικούς.
«Η οικονομική αλληλεγγύη στην 70χρονη έκλεισε με το ποσό που συγκεντρώθηκε. Εμείς οι αναρχικοί, που είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης και παλεύουμε με την κοινωνία κι όχι ενάντιά της, κρίναμε πως οφείλαμε να συμπαρασταθούμε σ' έναν συνάνθρωπό μας που έπεσε θύμα τυφλής και άστοχης βίας ομάδων εκτόνωσης, οι οποίες δεν ανήκουν στο κίνημα, ούτε σύντροφοί μας είναι», αναφέρει η «Αναρχική Πρωτοβουλία» σε νέα ανακοίνωση που απέστειλε στα γραφεία τής «Ε» στη Θεσσαλονίκη.
Συνοδευόταν, μάλιστα, από φωτοαντίγραφα του λογαριασμού (0026-0221-33-0101271081), που είχε ανοιχτεί στην Eurobank και ο καθένας κατέθετε όποιο ποσό μπορούσε.
«Θα το επαναλάβουμε για κάθε καταπιεσμένο που έχει ανάγκη την κοινωνική αλληλεγγύη», υπόσχονται με την ανακοίνωσή τους τα μέλη της «Αναρχικής Πρωτοβουλίας» και συνεχίζουν την προσπάθεια συνεισφέροντας στον τραπεζικό λογαριασμό με αριθμό 5012 0190 2127 της Τράπεζας Πειραιώς, για την ενίσχυση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Ν.ΦΩΤ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/01/2009

«ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ» ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. Μένος ΜΑΤ, ακροδεξιών

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, όπου με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση Αφγανών προσφύγων πραγματοποιήθηκε χθες προκλητική... «αντισυγκέντρωση» από κατοίκους, ακροδεξιές ομάδες και τη «Χρυσή Αυγή», με στόχο την τρομοκράτηση των προσφύγων. Απέναντί τους συντάχθηκαν αναρχικές ομάδες και ανάμεσά τους παρατάχθηκαν δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ περίπου στις 5 το απόγευμα διεκόπη και η κυκλοφορία στην οδό Αχαρνών και στους γύρω δρόμους.
Κάποιοι κάτοικοι και αρκετοί ακροδεξιοί κρατούσαν ελληνικές σημαίες, η περιοχή είχε αποκλειστεί από «κλούβες» της αστυνομίας, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι απειλήθηκαν κατ' επανάληψη από τις οργανωμένες ομάδες των ακροδεξιών.
Φορώντας κουκούλες και κράνη και με την καθοδήγηση του επικεφαλής τους φώναζαν «Αίμα-τιμή-Χρυσή Αυγή», έψαλαν τον εθνικό ύμνο, προκαλούσαν με χυδαία συνθήματα, δρώντας ανενόχλητοι από τα ΜΑΤ και πετώντας βεγγαλικά στους αναρχικούς, που είχαν κρεμάσει πανό στην πλατεία με σύνθημα «Ενάντια στον ρατσισμό, τα πογκρόμ, την αστυνομοκρατία. Η αλλελεγγύη το όπλο μας», αλλά απαντούσαν με εξίσου χυδαία συνθήματα για την κάλυψη που παρείχαν τα ΜΑΤ στους Χρυσαυγίτες. Το σύνθημα μερικών κατοίκων «Ο Αλαβάνος φταίει για όλα, να τους πάνε στο Κολωνάκι, λερώνουν την πλατεία»... προκάλεσε τη δυσφορία των διερχομένων όπως και η παρουσία των ακροδεξιών. Οταν δε ένας ηλικιωμένος διαμαρτυρήθηκε, ρωτώντας άνδρα των ΜΑΤ «Ποιοι είναι αυτοί; Από πού ήρθαν; Δεν τους θέλουμε», πήρε την απάντηση «Ηρθαν να σας βοηθήσουν»...
Αλλοι κάτοικοι διαμαρτύρονταν εντονότερα: «Ζω 46 χρόνια στη συνοικία. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από την εγκληματικότητα, κι όχι αυτοί. Δεν έχουμε τίποτα με τους πρόσφυγες, πεινάνε οι άνθρωποι.
Υπάρχουν φορείς και υπηρεσίες που πρέπει να πάρουν μέτρα, να τους στηρίξουν».
Ωστόσο δεν έλειψαν οι ενστάσεις για την παρουσία των μεταναστών. «Φοβάμαι να πάω τα παιδιά στην παιδική χαρά της πλατείας, είναι οι μαντιλοφορούσες. Δεν ξέρουμε αν έχουν κάνει εμβόλια, τι αρρώστιες έχουν. Να τους βάλουν σε στάδια, να μην κοιμούνται στην πλατεία», έλεγε μια γυναίκα.
Τη στιγμή της αποχώρησής τους οι αναρχικοί δέχθηκαν κοινή επίθεση από τα ΜΑΤ και τους ακροδεξιούς, με χημικά και πέτρες, χωρίς να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι και ηλικιωμένοι κάτοικοι. Οι αναρχικοί άναψαν φωτιές σε πολλά σημεία της οδού Αχαρνών, ενώ στην πλατεία παρέμειναν οι ακροδεξιές ομάδες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/01/2009